dilluns, 25 de juliol del 2016

Els vuit 3000s de la zona d'Estats

El primer dels nostres objectius era pujar els vuit 3000s de la zona d'Estats. El Dissabte havent dinat, agafem el cotxe i ens dirigim fins l'aparcament del Pont de la Molinassa (Vall Ferrera). Tal com deia la predicció, el cel estava totalment gris, però nosaltres carreguem les motxilles, la tenda i comencem a fer camí a les 19:30.
El primer passeig fins al refugi de Vallferrera (1.902m) és agradable amb un camí enllosat que es fa d'allò més bé. A partir d'aquí comencem a guanyar metres ràpidament fins arribar al cartellet que ens indica que anem pel bon camí.


Cartell indicador

Aquí flanquegem sense perdre metres fins arribar al barranc de Sotllo, El temps es complica una mica, i comença a caure un plugim que no ens espanta, però ens deixa ben molls.


Barranc de Sotllo

Cansats de la pluja i quan ja hem decidit plantar la tenda al primer llac (Estany de Sotllo), ja no cau ni una gota i seguim fins al segon llac (Estany d'Estats) com estava previst.


Estany de Sotllo

Els núvols ens tapen les vistes espectaculars d'alguns dels cims que volem fer l'endemà. Que hi farem almenys no plou.



Estany d'Estats on passem la nit

El Diumenge quan ens llevem, no hi ha ni un núvol al cel, així que mengem una mica i comencem a caminar a les 6:20 del matí.
A diferència de la ruta normal, just a la sortida de l'Estany d'Estats, ens desviem a la dreta i agafem una tartera que ens porta fins a l'estanyet de la Conca Gelada (2.980m), el llac més alt de Catalunya.


Estanyet de la Conca Gelada

Ja comença a sortir el sol i tenim el primer tresmil del dia molt a prop. A la part francesa no es veu res ja que és un mar de núvols. Encarem l'últim tram, molt rocós, i tenim unes bones vistes, ja molt avall, dels dos llacs del barranc de Sotllo.


Vistes dels llacs de Sotllo i d'Estats

A les 7:50 arribem al primer tresmil de la jornada, Pic Rodó de Canalbona (3.004m).

 
Pic Rodó de Canalbona

Des d'aquí visualitzem la cresta que ens portarà als següents cims. El camí es desvia lleugerament a l'esquerra (vessant catalana) fent un flanqueig que ens porta just a sota del collet que separa els dos Gabarrons. A les 8:25 i perquè no sigui dit, arribem a l'avantcim SE de la Punta Gabarró (3.110m), un possible tresmil que no contempla ni la nostra guia (Pirineos guia de los 3.000m), ni la llista actualitzada dels "Cazafantasmas 3.000". Però com que hi ha algun article que en parla, no fos cas que haguéssim de tornar per aquest.

 
Avantcim SE de la Punta Gabarró

En cinc minuts arribem a la Punta Gabarró (3.115m) i que és punt geodèsic.


Pic de la Punta Gabarró

Aquí arriba el moment de fer el tram més dificultós del dia. La cresta que ens portarà fins al sostre de Lleida i de tot Catalunya. El camí està poc marcat, tan sols algunes fites t'indiquen la direcció. La cresta no te passos molt tècnics però si bastant aeris, i això fa que augmentem les precaucions.


Cresta de la Punta Gabarró a la Pica d'Estats


En Vicent en un dels passos de la cresta

A les 8:59 i en un estat d'excitació màxim, arribem a la Pica d'Estats (3.143m) el sostre del nostre País. Aquí trobem gent per primera vegada i aprofitem per intercanviar opinions i observar tot el que ens envolta. La vessant francesa segueix sent un mar de núvols que no s'atreveixen a passar cap a Catalunya. Aprofitem per beure i menjar una mica i les ganes de mes tresmils ens fan seguir endavant.


Cim de la Pica d'Estats i vistes de França

Des d'aquí i només uns minuts mes tard, 9:10, arribem al quart tresmil del dia, el pic Verdaguer (3.131m).


Pic Verdaguer

Retornem al coll que uneix aquest i la Pica d'Estats i baixem pel sender molt marcat que ens porta al següent cim, on tenim una vista fantàstica dels Gabarrons, la Pica d'Estats i el Verdaguer.


Vistes desde la vessant francesa

Només uns metres a la dreta del camí de baixada al col de Riufred, s'alça el Cap de la Coma de Riufred (3.041m). Hi arribem a les 9:30, fem la foto de protocol i una mica d'aigua abans de continuar.


Cap de la Coma de Riufred

Una vegada arribem al col de Riufred (2.978m), tornem a guanyar metres en un terreny fàcil i rocós. A les 9:58 arribem al tresmil mes al Nord de la zona. El Montcalm (3.077m), un cim totalment en territori francès i d'on es poden veure els altres set 3000s del massís.


Cim del Montcalm amb vistes de la Pica d'Estats i del Verdaguer


Panoràmica de tots els 3000s des del Montcalm

D'es d'aquí retornem fins al Col de Riufred (2.978m) i tornar per la via normal fins al coll de Sotllo (2.894m).


Encara hi ha prouta neu

Una mica abans d'arribar al coll de Sotllo, ens desviem cap a la dreta per encarar els dos últims 3000s del dia. La pujada es força dreta i amb blocs descompostos. El camí no esta molt ben delimitat així que pugem per on ho veiem mes segur.


Pujant des del coll de Sotllo

A les 11:35 arribem al Pic de Sotllo (3.072m). Aquí tornem a trobar gent i la fem petar una estona, ja tenim la feina feta.


Pic de Sotllo

Una vegada beguts i menjats ens decidim a fer l'últim 3000, l'Avantcim nord del Sotllo (3.058m), on després de superar algun pas de grimpada hi arribem a les 11:54.


Última grimpada


Avantcim nord del Sotllo

Per tornar, hem de tornar a passar pel cim del Sotllo i desfer el camí fins el coll de Sotllo. A partir d'aquí i seguint la ruta normal, baixem fins el llac d'Estats on recollim la tenda i les motxilles grans i desfem tot el camí fins al cotxe.
Una jornada fantàstica on hem compartit la millor experiència de tocar el sostre del nostre país i set 3000s mes.


Llac d'Estats després dels vuit 3000s


Per fi al cotxe


dijous, 21 de juliol del 2016

El primer objectiu

Aquest cap de setmana comencem amb els 3000s, si el temps ens ho permet. La zona d'Estats és la més emblemàtica, ja que és el punt més alt del nostre país.
Així que Dissabte agafarem el material i pujarem per la via normal fins el llac d'Estats, on pernoctarem. El diumenge, ben d'hora ben d'hora, començarem l'ascenció als vuit 3000s de la zona.

Rodó de Canalbona (3.004m)
Punta gabarró (3.115m)
Pica d'Estats (3.143m)
Pic Verdaguer (3.131m)
Cap de Coma de Riufred (3.041m)
Montcalm (3.077m)
Avantcim N. de Sotllo (3.058m)
Pic de Sotllo (3.072m).


                                           Zona d'Estats vista des del Comapedrosa

dilluns, 11 de juliol del 2016

Pic de Comapedrosa (2.943m)

A tres quarts de set del matí ens hem posat a caminar, sempre amb les vistes del nostre objectiu.

El massis del Comapedrosa des del pàrking.

El camí comença ràpidament a guanyar metres, tota l'estona envoltat de bosc de pi negre i magnífics salts d'aigua.

Pont que travessa el riu Pollós

Cap a un quart de nou i deixant la zona boscosa, arribem al refugi de Comapedrosa, on aprofitem per fer un glop.

Refugi de Comapedrosa

Seguim pujant borejant el Riu Coma per un terreny cada vegada mes pedregós fins arribar a les basses de l'estany Negre i al mateix Estany negre. Aquí trobem les primeres neus.

Basses de l'estany negre

Estany negre

Aquí comença el tram mes pedregós de la pujada. Crestejant arribem al cim quan falten cinc minuts per les deu del matí. 

Cim del Comapedrosa

Mengem una mica i ens fem les fotos de rigor. Compartim cim amb un grup molt maco que fan dues nits al Refugi de Comapedrosa per aprofitar be el cap de setmana. 

Equip del Comapedrosa (Jordi Ribera, Joan Solà i Gerard Solà)

Des del cim observem el nostre primer i gran objectiu. El massís de la Pica d'Estats. Des d'aquí podem veure la cresta de la Punta Gabarró, el Mont Calm i el Sotllo. Ja ens venen les ganes de ser-hi.

Massís de la Pica d'Estats

La vall Ferrera

No fa un dia de molta visibilitat, però amb l'ajut dels panells indicadors, podem veure el massís de l'Aneto i el dels Bessiberris. 
Una vegada hidratats i descansats comencem el descens. Anem a buscar el collet dels Malhiverns. I d'aquí fins al refugi del Pla de l'Estany, rocs i mes rocs. 

Collet dels Malhiverns

Baixada per la tartera


Quan estas cansat de tanta roca, una mica de neu s'agraeix

Anem canviant els rocs per les herbes i arribem al refugi no guardat del Pla de l'Estany. Aquí el camí es suavitza i seguint el GR11.1 arribem altra vegada al cotxe a dos quarts d'una.

Refugi Pla de l'Estany

El massís del comapedrosa

La vall d'Arinsal arribant al cotxe

L'aventura comença ara, per poder sortir d'Andorra. HI HA EL TOUR!!!! Fem el cor valent i ens disposem a tornar cap a casa per l'estació de Pal i travessant el port de Cabús fins a Tor. Abans d'arribar al poble, parem a dinar a una cabana molt peculiar. 

Cabana on dinem

Tor

D'aquí cap a Alins, Llavorsí i caseta. Una ruta molt bonica no apta per a tots els cotxes.

dimecres, 6 de juliol del 2016

Entrenament al sostre d'Andorra

Comencem a escalfar motors, a treure la pols de les botes i preparar les motxilles. Aquest cap de setmana 9 i 10 de juliol, si el temps ens acompanya, ens proposem fer el Pic de Comapedrosa (2.943m). Pujarem per la ruta normal, des del parking de les pistes d'Arinsal (1.563m), passant pel refugi de Comapedrosa (2.260m), seguint el GR11 fins l'estany negre (2.627m) i encarar la cresta fins arribar al cim del Pic de Comapedrosa (2.943m). De tornada baixarem fins el coll del forat dels malhiverns (2.823m), agafarem la tartera que ens portarà fins al refugi no guardat de Pla de l'estany (2.051m). Aquí ens trobarem amb les marques del GR11.1, variant del GR11, que ja ens durà fins al parking d'Arinsal (1.563m). Esperem disfrutar de bona companyia, de bon temps i sobretot de la muntanya.