dissabte, 15 d’octubre del 2016

Cresta de la coma de Gelis (V 330m) (Sant Llorenç de Montgai)

Aprofitant el dia festiu del 12 d'octubre anem a entrenar al bonic i tècnic món de les crestes. Ens decidim per la Cresta Coma de Gelis, per proximitat i per ser una via de no massa dificultat ni exposició.

De bon matí i després d'una paradeta cafetera al poble de Camarasa, deixem el cotxe just abans del pont que travessa el segre i que ens portaria a Sant Llorenç de Montgai. Allà mateix surt un camí paral·lel al riu i en 5 minuts arribem a peu de via. Avui ens acompanya l'amic David de Preixana, així que farem dues cordades.

 
Cresta Coma de Gelis

Ens basem amb la Ressenya Roc Jumper tot i que ens inventem alguna reunió en algunes savines. La cresta comença prou vertical amb uns passets atlètics per començar a entrar en calor. 

A la primera reunió

La via no te cap dificultat i està molt ben equipada. Cal portar algunes bagues per a savines i no està de mes portar algun friend o algun tasconet. 

La segona tirada

La segona cordada

 "Pas del cavall" :)

Vistes del pont on hem deixat el cotxe

Quins colors mes bonics

Les últimes tirades no són tan rocoses i es pot avançar sense cap dificultat. Tots els asseguraments de la via són llaços de corda en ponts de roca o sabines.

Últimes tirades

El cel es tapa fort i la possibilitat de quedar-nos ben molls augmenta. Així que just a la última reunió abans de l'ultima tirada que puja al cim, abandonem sense necessitat de rapel·lar. 

Última reunió on abandonem

Des d'aquí donem la volta per la base de la torre final, ja que el camí de baixada es per la banda oest de la cresta. Un caminet que baixa prou dret i relliscós ens porta altra vegada fins al cotxe.

No hem pogut acabar la cresta, però això ens motiva i tenim l'excusa per tornar. D'aquí poc ens tornarem a veure ja que hi està prohibida l'escalada des de l'1 de Gener fins el 31 de Juliol per nidificació de aus.

dimarts, 27 de setembre del 2016

Pic de Vallibierna (3.067m) i Tuc de Culebres (3.062m)

Aquest Dissabte, 24 de setembre assolim el nostre nové i desé tresmil.

El divendres al vespre, després de l'assaig dels Margeners de Guissona, agafem els cotxes i anem fins a la presa de Llauset on pernoctarem.
Dissabte a les 6:30 ens llevem i a les 7:30, ja clarejant el dia, comencem a caminar.


Vistes del Vallibierna des de l'aparcament

El primer que passem és un petit tunel que ens porta al marge dret de l'embassament de Llauset, i per un camí planer i algun tram de tartera de granit arribem al final on trobem el primer cartell indicador.


Cartell indicador

Nosaltres seguim el GR11 cap a la dreta, direcció al nou refugi Cap de Llauset, ja que volem fer la ruta circular que puja per l'estany de Botornàs i els estanys xelats i baixa pel coll de Llauset. Aquí el cami gunya metres ràpidament i a les 8:30 ja arribem a la cabana de Botornàs i seguidament a l'estany de Botornàs. Aquí aprofitem per treure roba i fer un glop d'aigua.


Cabana de Botornàs

Després de borejar també pel marge dret l'estany de Botornàs, deixem a la dreta el nou i gran refugi de Cap de Llauset. Pocs metres mes amunt ja trobem un segon cartell indicador. Agafarem el camí de l'esquerra que ens portarà als petits estanys de Coma Arnau.


Segon cartell indicador

A partir d'aquí el terreny es pedregós i puja moderadament, sempre amb el Vallibierna al davant. Les vistes son espectaculars. Podem veure l'embassament de Llauset a una banda i a l'altra el gran massís de L'Aneto, amb el Russel, el Margalida i el Tempestats i la gran vall de Vallibierna.


Vistes de la vall de Vallibierna


L'Aneto, el Tempestats, el Margalida i el Russel


Vistes dels estanys i l'embassament de Llauset

Seguint per terreny pedregós, arribem a l'últim tram de cresta, on trobem pedra a la cara Nord que ha caigut la nit anterior. Aquí en alguns passos ens hem d'ajudar de les mans per seguretat. A les 11:30 arribem al Pic de Vallibierna (3.067m). Fa un dia fantàstic i aprofitem per menjar una mica.

 
Cim del Vallibierna

Decidits a seguir, ens queda el pas més espectacular de la jornada i potser un dels passos mes mítics de tots els Pirineus. El pas del cavall, un pas d'uns 20m de roca bastant llisa que una manera de superar-lo es com diu el mateix nom, a cavall. Decidim passar, fent honor al nom del pas, sempre amb molta precaució i disfrutant de les vistes a banda i banda.


Esperant la cordada anterior


El pas del cavall

Aquest pas ens porta fins al Tuc de Culebres (3.062m) que hi arribem a les 12:10. Aquí fem un altre "mos" i celebrem que la Francina ha fet els seus primers dos tresmils. Al cotxe ens espera el paquet de galetes i la cervesa fresca. Des del cim veiem les especataculars vistes del massís de l'Aneto i la Maladeta.

 
Tuc de Culebres


Massís de l'Aneto

A partir d'aquí comencem a desgrimpar amb rapidesa cap al coll de Llauset. La boira va pujant i el bon dia que ens feia comença a canviar.


Baixant cap al coll de Llauset

A les 12:45 arribem al coll de Llauset i ja tornem a veure l'embassament de Llauset i els cotxes. La baixada per la tartera de roca negra és molt ràpida i aprofitem per fer "la cabra". Ja només ens quedarà tornar a travessar l'embassament desfent el camí d'anada fins al cotxe.


Vistes de l'embassament des del coll de Llauset


Ja som a l'aparcament

Pero l'aventura no s'acaba aquí perquè el cotxe no te bateria i ens toca empenyer sense recompensa. Sort que la gent va preparada, ja no ens passarà mes, i ens deixen unes "pinces" i podem arrencar el cotxe i anar a celebrar els primers tresmils de la Francina i potser alguna sorpresa que no s'esperen.


Espenyant el cotxe Aixxx!!!

Esperem que ben aviat poguem seguir amb els tresmils !!!

dilluns, 25 de juliol del 2016

Els vuit 3000s de la zona d'Estats

El primer dels nostres objectius era pujar els vuit 3000s de la zona d'Estats. El Dissabte havent dinat, agafem el cotxe i ens dirigim fins l'aparcament del Pont de la Molinassa (Vall Ferrera). Tal com deia la predicció, el cel estava totalment gris, però nosaltres carreguem les motxilles, la tenda i comencem a fer camí a les 19:30.
El primer passeig fins al refugi de Vallferrera (1.902m) és agradable amb un camí enllosat que es fa d'allò més bé. A partir d'aquí comencem a guanyar metres ràpidament fins arribar al cartellet que ens indica que anem pel bon camí.


Cartell indicador

Aquí flanquegem sense perdre metres fins arribar al barranc de Sotllo, El temps es complica una mica, i comença a caure un plugim que no ens espanta, però ens deixa ben molls.


Barranc de Sotllo

Cansats de la pluja i quan ja hem decidit plantar la tenda al primer llac (Estany de Sotllo), ja no cau ni una gota i seguim fins al segon llac (Estany d'Estats) com estava previst.


Estany de Sotllo

Els núvols ens tapen les vistes espectaculars d'alguns dels cims que volem fer l'endemà. Que hi farem almenys no plou.



Estany d'Estats on passem la nit

El Diumenge quan ens llevem, no hi ha ni un núvol al cel, així que mengem una mica i comencem a caminar a les 6:20 del matí.
A diferència de la ruta normal, just a la sortida de l'Estany d'Estats, ens desviem a la dreta i agafem una tartera que ens porta fins a l'estanyet de la Conca Gelada (2.980m), el llac més alt de Catalunya.


Estanyet de la Conca Gelada

Ja comença a sortir el sol i tenim el primer tresmil del dia molt a prop. A la part francesa no es veu res ja que és un mar de núvols. Encarem l'últim tram, molt rocós, i tenim unes bones vistes, ja molt avall, dels dos llacs del barranc de Sotllo.


Vistes dels llacs de Sotllo i d'Estats

A les 7:50 arribem al primer tresmil de la jornada, Pic Rodó de Canalbona (3.004m).

 
Pic Rodó de Canalbona

Des d'aquí visualitzem la cresta que ens portarà als següents cims. El camí es desvia lleugerament a l'esquerra (vessant catalana) fent un flanqueig que ens porta just a sota del collet que separa els dos Gabarrons. A les 8:25 i perquè no sigui dit, arribem a l'avantcim SE de la Punta Gabarró (3.110m), un possible tresmil que no contempla ni la nostra guia (Pirineos guia de los 3.000m), ni la llista actualitzada dels "Cazafantasmas 3.000". Però com que hi ha algun article que en parla, no fos cas que haguéssim de tornar per aquest.

 
Avantcim SE de la Punta Gabarró

En cinc minuts arribem a la Punta Gabarró (3.115m) i que és punt geodèsic.


Pic de la Punta Gabarró

Aquí arriba el moment de fer el tram més dificultós del dia. La cresta que ens portarà fins al sostre de Lleida i de tot Catalunya. El camí està poc marcat, tan sols algunes fites t'indiquen la direcció. La cresta no te passos molt tècnics però si bastant aeris, i això fa que augmentem les precaucions.


Cresta de la Punta Gabarró a la Pica d'Estats


En Vicent en un dels passos de la cresta

A les 8:59 i en un estat d'excitació màxim, arribem a la Pica d'Estats (3.143m) el sostre del nostre País. Aquí trobem gent per primera vegada i aprofitem per intercanviar opinions i observar tot el que ens envolta. La vessant francesa segueix sent un mar de núvols que no s'atreveixen a passar cap a Catalunya. Aprofitem per beure i menjar una mica i les ganes de mes tresmils ens fan seguir endavant.


Cim de la Pica d'Estats i vistes de França

Des d'aquí i només uns minuts mes tard, 9:10, arribem al quart tresmil del dia, el pic Verdaguer (3.131m).


Pic Verdaguer

Retornem al coll que uneix aquest i la Pica d'Estats i baixem pel sender molt marcat que ens porta al següent cim, on tenim una vista fantàstica dels Gabarrons, la Pica d'Estats i el Verdaguer.


Vistes desde la vessant francesa

Només uns metres a la dreta del camí de baixada al col de Riufred, s'alça el Cap de la Coma de Riufred (3.041m). Hi arribem a les 9:30, fem la foto de protocol i una mica d'aigua abans de continuar.


Cap de la Coma de Riufred

Una vegada arribem al col de Riufred (2.978m), tornem a guanyar metres en un terreny fàcil i rocós. A les 9:58 arribem al tresmil mes al Nord de la zona. El Montcalm (3.077m), un cim totalment en territori francès i d'on es poden veure els altres set 3000s del massís.


Cim del Montcalm amb vistes de la Pica d'Estats i del Verdaguer


Panoràmica de tots els 3000s des del Montcalm

D'es d'aquí retornem fins al Col de Riufred (2.978m) i tornar per la via normal fins al coll de Sotllo (2.894m).


Encara hi ha prouta neu

Una mica abans d'arribar al coll de Sotllo, ens desviem cap a la dreta per encarar els dos últims 3000s del dia. La pujada es força dreta i amb blocs descompostos. El camí no esta molt ben delimitat així que pugem per on ho veiem mes segur.


Pujant des del coll de Sotllo

A les 11:35 arribem al Pic de Sotllo (3.072m). Aquí tornem a trobar gent i la fem petar una estona, ja tenim la feina feta.


Pic de Sotllo

Una vegada beguts i menjats ens decidim a fer l'últim 3000, l'Avantcim nord del Sotllo (3.058m), on després de superar algun pas de grimpada hi arribem a les 11:54.


Última grimpada


Avantcim nord del Sotllo

Per tornar, hem de tornar a passar pel cim del Sotllo i desfer el camí fins el coll de Sotllo. A partir d'aquí i seguint la ruta normal, baixem fins el llac d'Estats on recollim la tenda i les motxilles grans i desfem tot el camí fins al cotxe.
Una jornada fantàstica on hem compartit la millor experiència de tocar el sostre del nostre país i set 3000s mes.


Llac d'Estats després dels vuit 3000s


Per fi al cotxe